Skip to main content
Eenvoudig en veilig bij al uw bestanden en e-mails
Hoog niveau cyberawareness
Altijd bereikbaar voor al uw IT-vragen

Waarom particulieren interessant zijn voor hackers

Niet alleen bedrijven maar ook particulieren kunnen een interessant doelwit zijn voor hackers. Daar zijn verschillende redenen voor, die ik in deze blog toelicht.

Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, geboortedatum en financiële informatie kunnen waardevol zijn voor identiteitsdiefstal, fraude of chantage. Ook informatie die de meeste particulieren niet heel erg privé of geheim lijkt, kan dus voor criminele activiteiten worden ingezet.

Financiële informatie

Ook in financiële informatie kunnen hackers geïnteresseerd zijn.
Denk aan bankrekeningnummers, creditcardgegevens en inloggegevens voor online betalingssystemen, om geld te stelen of illegale transacties uit te voeren.
De meeste mensen zijn zich al meer bewust van de gevoeligheid van deze informatie, maar zijn nog niet voldoende bestand tegen hackers.

Zwakke beveiliging

Particulieren hebben vaak minder geavanceerde beveiligingsmaatregelen dan bedrijven, waardoor ze een makkelijkere prooi kunnen vormen. Zwakke wachtwoorden, verouderde software en gebrek aan bewustzijn over beveiligingspraktijken maken particulieren kwetsbaarder.

Toegang tot andere doelwitten

Hackers kunnen particulieren als een toegangspunt gebruiken om toegang te krijgen tot andere doelwitten.
Door bijvoorbeeld een particuliere computer te infecteren met malware, kunnen hackers mogelijk toegang krijgen tot het netwerk van een bedrijf waar die persoon verbinding mee maakt.

Ransomware

Particulieren kunnen het doelwit worden van ransomware-aanvallen, waarbij hackers bestanden versleutelen en losgeld eisen voor het herstel ervan.
Particulieren kunnen eerder geneigd zijn om te betalen, omdat hun persoonlijke bestanden emotionele waarde hebben.

De oplossing

Het is belangrijk dat particulieren zich bewust zijn van de risico’s.
Het nemen van passende maatregelen, zoals het regelmatig bijwerken van software, sterke wachtwoorden gebruiken, het vermijden van verdachte e-mails en het installeren van betrouwbare beveiligingssoftware is dan ook aan te raden. Graag meer informatie over digitale beveiligingsmaatregelen of training in security awareness? Neem gerust vrijblijvend contact op.